Černá labuť

17.10.2012
Titulní stránka knihy Černá labuť, nakladatelství PASEKA

Bestseller bývalého amerického burzovního makléře a nynějšího akademika Nassima Nicholase Taleba se snaží analyzovat řídké nepředvídatelné události, které významně mohou ovlivnit náš život. Nazývá je černými labutěmi. Nicméně většina knihy pojednává o setrvačnosti našeho myšlení a zažitých stereotypech i v oblastech, které se holedbají vědeckým přístupem. Autor pochází z libanonské křesťanské rodiny. Možná tento původ vlastně z jiného kulturního okruhu mu umožňuje vidět naší přílišnou snahu vše vědecky popsat, kategorizovat a předvídat, a to i tam, kde tento postup zjevně selhává. Zvláště mu oprávněně leží v žaludku Gaussovo rozdělení pravděpodobnosti, které nejspíš užíváme i tam, kde nevyhovuje, protože nic lepšího nemáme. Pohříchu samotným černým labutím se věnuje velmi málo a zcela pomíjí možný vliv znalostí a informací na možnost předpovědi. I přes veškeré mé výhrady kniha rozhodně za přečtení stojí.

Petr 17.10.2012: Kniha predklada nektere myslenky ktere nejsou nic noveho pod Sluncem, Thomas Samuel Khun definuje paradigma a mluvi o relativite nebo chceteli nejistote poznani v knize: Kuhn, T.S. The Structure of Scientific Revolutions. Chicago: University of Chicago Press, 1962. ISBN 0-226-45808-3. Obdobne nejistota jakekoliv pravdepodobnosti zalozene na hypotezach, ci podminkach: http://www.ulozto.cz/xokcmNT/prednaska-pravdepodobnost-zaklady-pdf

Petr 5.11.2012: Jeste bych chtel dodat, ze zpetne hodnoceno pohledem knihy Cerna labut se zda ze, jiz ceskoslovensky serial Navstevnici z roku 1983 obsahuje docela koncetrovane zasadni postrehy, ktere kniha pitva ze vsech stran. Uvedu namatkove priklady pro zajimavost. Postava akademika Richarda z 25. stoleti- zosobnuje platonizujiciho vedce, ktery uz v 25. stoleti byl nekterymi zesmesnovan, protoze cely zivot zasvetil studiu genialniho vedce Adama Bernaua z 20. stoleti a citi se byti expertem povolanym pro zahranu sveta. Pri udajne nebytne zachrane sveta se zda ze neni jine moznosti nez ho vyslechnout a povolat jako vedouciho expedice, jehoz clenove jsou taktez zda se chybne propocteny CML, jako i dalsi malem fatalni chyby, ktere nikomu v zachvatu paniky neprisly podezrele. Akademik se povolanym nad povolane (Epistemická arogance?) a ujima se vypravy ktera uz z principu muze skoncit zkazou (eventuelnim porusenim casoprostoroveho kontinua). Akademik sam o sobe v kazdem z dilu pouziva v knize zminovanych klamu, uz platonickym stylem jak prednasi,porucuje a soudi a usuzuje narativne ikdyz nema presne informace mnohdy vyzniva takova konfrontace s realitou 20. stoleti velmi usmevne az absurdne, protoze (doufam ze pouzivam tuto spojku opravnene? :) soudobemu pozorovateli (divakovi v 20. 21. stoleti) nemohou takove klamy a osudne omyly uniknout. Arogantni a naivni neni jen akademik ale i dalsi vedatori, pri konfrontaci jejich informaci s informacemi v 20. stoleti a cela Rada sveta, ktera slepe veri spravnosti vedeckeho propoctu CML i dodatecne kontrole vypoctu taktez CML. Osudnou banalni chybu ve vypoctu centralniho pocitace spravi bystry zednik (empiricky skeptik), ktery osudovou souhrou nahod a zasahem navstevniku prezil svoji smrt v 20. stoleti, a aby nedoslo k poruseni toku dejin, musel a defakto z osobnich duvodu chtel se vratit s navstevniky do budoucnosti. Opravu CML zednik provede pouhym podlozenim podstavce pocitace CML, ktery byl zjevne jen vychylen z optimalni polohy a proto pocital chybne. Mozna ze jsou moje vzpominky na serial chybne, za presnost nerucim.

Knihu "Černá labuť můžeme koupit třeba zde i v elektronické verzi.

 
Odeslat komentář k článku "Černá labuť "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Černá labuť " e-mailem

Diskuse/Aktualizace